El Port d’Informació Científica (PIC) ha ampliat la connexió dedicada de què disposa a l’Anella Científica de 10 a 20 Gbps i passa a ser la primera institució que s’hi connecta a aquesta velocitat.
Durant el 2016, el PIC ha rebut i enviat més de 20 PB de dades provinents d’experiments científics d’abast internacional a través de l’Anella Científica i RedIRIS. Els fitxers amb què treballa contenen informació sobre les col·lisions de protons dins el Large Hadron Collider (LHC); observacions del telescopi MAGIC de raigs gamma emesos a l’univers; fotografies de milions de galàxies per a l’estudi de l’energia fosca de l’espai, que realitza el projecte PAU, i simulacions de l’efecte de l’energia fosca sobre l’expansió de l’univers per als projectes DES i EUCLID. Aquestes dades són emmagatzemades i analitzades per investigadors de diferents institucions a través de diferents plataformes de processament que té el PIC.
Per a Manuel Delfino, director del PIC, “amb aquest augment de la capacitat de connexió a l’Anella Científica podrem fer front a l’increment previst en la generació de dades de l’LHC, que arribarà a ser de l’ordre de 100 PB anuals. A més, ens permetrà desenvolupar nous serveis necessaris per gestionar dades de nous projectes, com ara EUCLID i la Xarxa de Telescopis Cherenkov (CTA)”.